Beschermingsbewind

Wat is beschermingsbewind?

Wanneer u als gevolg van lichamelijke of geestelijke beperkingen, ouderdom of door schulden niet in staat bent om uw eigen financiën goed te regelen, kan dat tot onnodige problemen en misschien zelfs schulden leiden. In zo’n geval kan de rechter een zogenaamde bewindvoerder machtigen om de verantwoording te nemen over uw financiën.

Deze bewindvoerder legt hier vervolgens verantwoording over af aan de kantonrechter. Dit noemen we beschermingsbewind. Parkstad bewindvoering kan voor u optreden als bewindvoerder. Met haar ervaring op het gebied van beschermingsbewind en budgetbeheer heeft Parkstad bewindvoering bij uitstek een goede basis om deze rol als professionele organisatie te vervullen. Wij zijn geschoolde bewindvoerders en hebben een diploma tot beschermingsbewindvoerder.

Wat betekent dat voor u?

Wanneer de rechter uw verzoek tot onder bewindstelling goedkeurt en Parkstad bewindvoering als bewindvoerder aanwijst, betekent dit dat Parkstad bewindvoering vanaf dat moment zorg draagt voor uw financiën. Wij bepalen hoeveel geld er maandelijks nodig is voor de betaling van uw vaste lasten, uw reserveringen en uw levensonderhoud. U hoeft zich geen zorgen meer te maken over het betalen van rekeningen, want deze verantwoordelijkheid ligt bij ons.

Zorgt Parkstad bewindvoering alleen voor de betaling van mijn rekeningen?

Nee, als bewindvoerder zijn we ook bevoegd om u administratieve zaken uit handen te nemen. Zo verzorgen wij onder andere uw belastingaangifte (box 1), behandelen wij uw post, regelen wij uw toeslagen en kijken we waar u nog meer recht op heeft.

Hoe lang duurt de onder bewindstelling?

De duur van de onder bewindstelling is gelijk aan de periode waarin de lichamelijke of geestelijke beperking aanwezig is. Dit kan dus voor onbepaalde tijd zijn.

Schulden

Wij zijn geen schuldhulpverlener. Wij kunnen u helpen bij de aanvraag en aanmelding naar schuldhulpverlening, maar uw problematische schulden oplossen kunnen wij niet. Hiervoor begeleiden wij u naar een schuldhulpverlenende instantie.

Tarieven

De tarieven voor beschermingsbewind worden jaarlijks vastgesteld door het LOVCK (landelijk overleg kantonrechters). Tijdens het intake gesprek ontvangt u hier meer informatie over.

Beschermingsbewind kan vergoed worden door de bijzondere bijstand indien u een minimaal inkomen heeft. Wij verzorgen voor u deze aanvraag.

INTAKEGESPREK, VRAGEN OF MEER INFO?

Als u vragen hebt of meer info wenst over wat wij voor u kunnen betekenen in uw persoonlijke situatie, stuur ons dan een berichtje via de contactpagina of… maak direct een afspraak voor een vrijblijvend intake-gesprek.

 

We helpen u graag want samen zijn we beter in budget- en zorgbeheer!